שיטת הזכיינות – למי זה כדאי?
רבים המעוניינים לצאת לדרך כלכלית עצמאית שואלים את עצמם מה עדיף, עצמאות מלאה או לעבוד בשיטת הזכיינות? שתי דרכים אלה מובילות לעצמאות כלכלית ולאי תלות במעסיק, והדבר ניכר בעלייה בהכנסות ככל שהעסק מצליח יותר. שיטת הזכיינות היא שיטה שבה בעל מותג מסויים מאפשר לאנשים שונים לעשות שימוש בשם ובסמלים המסחריים שלו ובתמורה הוא דורש אחוזים מהרווחים של העסק. עסקי זכיינות יש בתחומים רבים ומגוונים לרבות מסעדות ובתי קפה, רשתות מזון אחרות, בתחום האופנה, בתחום הקוסמטיקה, בתחום הפארם ועוד.
זכיינות – יתרונות העסק
היתרון הגדול של עסק זכיינות הוא שלמקים אותו ניתנת תשתית עסקית רחבה הכוללת את שם העסק והמוניטין שלו, את מערך השיווק של חברת האם, את נוהלי העבודה והמכירה במקום ואת צורת הניהול העקרונית של העסק. למעשה, מקבל הזכיין את כל התשתית הזו והוא לא נאלץ להתחיל את העסק שלו מאלף. תשתית זו מבטיחה לעסק תמיכה של חברת האם שרוצה לראות בהצלחת העסק.
זכיינות – חסרונות העסק
עסק זכיינות מקנה יתרונות רבים לבעל העסק, אך הוא מגביל אותו בחופש הניהול של העסק. אנשים שמאד עצמאיים באופיים עלולים להיתקל בקשיים כאשר הם אמורים להישמע להוראות חברת האם בנושאים מסויימים או כאשר יכפו עליהם מוצרים מסויימים או נוהלי עבודה שונים. בנוסף, עסק זכיינות מצריך השקעה בהקמת העסק לרבות תשלום חד פעמי לחברת האם על מנת לקבל את הזיכיון.
עסק זכיינות מתאים לאנשים שמסוגלים לעבוד תחת פיקוח של חברת אם ותחת נוהלי עבודה קבועים מראש. לרבים אין כל בעייה עם צורת התנהלות זו והם אף חשים בטוחים יותר כאשר יש מעליהם סמכות אחראית בזמן שהם חופשיים לקדם את העסק שלהם בצורה די עצמאית במקום שבו הם ממוקמים.