מהו מס רווח הון?
מס רווח הון מוטל על רווח הון שנוצר כתוצאה מגידול בהון לאחר מכירת נכס כל שהוא. ההפרש שנוצר בין רכישת הנכס ובין מכירתו הוא רווח הון. מס רווח הון נגבה בעת מכירת הנכס. מס זה הוא מס שמקובל במדינות רבות לרבות מדינת ישראל. המס מוטל בין היתר על נכסים שונים לרבות:
- פיקדונות בבנק
- ניירות ערך מסוגים שונים
- מוניטין של חברה או עסק
- מכירת נדל"ן (המס הספציפי הזה מכונה מס שבח מקרקעין)
- ועוד
במילים אחרות, כל רכישה של נכס שהניב תשואה במהלך הזמן מחוייב במס ברגע המימוש של אותו הנכס. המס משולם רק על החלק שנוצר במהלך הזמן החל מגובה סכום הרכישה המקורי.
כיצד מחשבים מס רווח הון?
יש שתי שיטות לחישוב מס רווח הון והן:
חישוב רווח נומינלי – בשיטת חישוב זה לא מתייחסים לאינפלציה כלל, אלא שבוחנים את סכום הכסף שהושקע בנכס בעת הרכישה ואת סכום הכסף שהתקבל בעת המכירה ועל ההפרש משלמים את המס. כך שאם רכשתם נכס ב 100 ₪ ומכרתם אותו לאחר זמן מסויים ב 120 ₪ תחוייבו לשלם מס רווח הון על ההפרש של ה 20 ₪ בלבד. שיעור המס הנומינלי בישראל הוא 15%.
חישוב רווח ריאלי – בשיטת חישוב זו כן מתחשבים באינפלציה והחישוב נעשה על פי הרווח לאחר ניכוי העלייה במדד המחירים לצרכן. שיעור מס רווח הון בשיטת חישוב זו עומד על 25%. שיעור מס דומה מוטל כיום גם על רווח הון ממכירת נכסי נדל"ן.
במקרים מסויימים אפשר לקזז הפסדי הון ולהקטין את תשלום המס. לדוגמה: אדם שרכש שני סוגי מניות, כאשר באחת הוא הרוויח ובשנייה הפסיד, יכול לקזז את ההפסדים שלו מהרווחים לצורך חישוב המס.