תמ"א 38 המקורי שכיום מוכר בתור תמ"א 38 א או תמ"א 38/1 הוא השם של תכנית מתאר ארצית של המועצה הארצית לתכנון ובנייה שקובע שכל בניין שעומד בתנאים שהם הציבו, יוכל לקבל היתרי בנייה קלים יותר, הקלות במס ושלל הטבות כדי לחזק את המבנה, זאת כדי להגן עליו במקרה של רעידת אדמה אפשרית. ישראל נמצאת על קו תפר ורעידת אדמה יכולה להיות אסון לאומי וחוסר השאננות יכול להשתלם בעתיד. תמ"א 38 אמנם מציג אפשרויות רבות ליזמים ובעלי דירות להשביח את הבניין שלהם כולל הוספת קומות, שיפוץ חדר המדרגות ושיפור מראה הבית כולו אך בפועל נרשמו מעט מאוד מקרים של ניצול התקנות מה שהוביל את המועצה הארצית לתכנון ובנייה להוציא את תקנות תמ"א 38 ב.
תמ"א 38 ב , עיקרי הדברים
בתוצאה מחוסר הפופולריות של תמ"א 38, חמש שנים לאחר פרסומה אושר תיקון מהותי ואף דרמטי הנקרא פרויקט תמ"א 38 ב: במקום חיזוק בניין קיים שיכול לכלול הוספת קומות או שיפור יסודות, ניתן יהיה להרוס בניין ישן לחלוטין ולבנות עליו בניין חדש לגמרי שעומד בכל התקנים ובצורה הבנייה העכשווית. שינוי זה עורר הדים ומאפשר ליזמים רבים חופש פעולה רב יותר בעיקר בפריפריה המתפתחת, בה יש מספר רב של בניינים ותיקים שמהווים פצצה מתקתקת.
עוד ועוד תמריצים
השינוי שהביא עמו תמ"א 38 ב כולל בתוכו את כל תמריצי הבנייה שהוחלטו בתמ"א 38 א, יחד עם תמריצים נוספים כמו היכולת להוסיף לכל דירה 25 מטר רבוע ואף קומות נוספות. משמעות הדבר היא שניתן להרחיב על אותה קרקע את מספר הדירות וכך היזמים יכולים להגדיל את הרווחים שלהם מהפרויקט בצורה ניכרת זאת על ידי הוספת קומות מגורים גם על הגג וגם בקומת הכניסה.