סטטוס בנייה מסוג פינוי בינוי קובע שניתן להרוס בתי מגורים ישנים ולבנות במקומם בנייני מגורים חדשים. מטרת הסטטוס היא לאפשר בנייה מחודשת של מבנים חזקים ועמידים בפני רעידות אדמה או אסונות טבע. ההכרזה על שטח מסוים כעל מתחם של פינוי בינוי היא מטעם משרד הבינוי. כמו כן, על נציגי המשרד להמציא צו הכרזה שתוקפו עד 6 שנים בלבד. המשמעות היא שלא ניתן להשתמש בצו ההכרזה הזה מעבר לתקופה שנקבעה על ידי משרד הבינוי.
המדיניות של פרויקט פינוי בינוי הוכרזה רק בשנת 1998. מאז ועד היום נערכו פרויקטים כאלה בכל רחבי הארץ, אך בעיקר בערים שבהן מספר גבוה של מבנים ישנים. מעבר לכך, במשרד הבינוי מתייחסים לפרויקטים כדרך לתת מענה על בעיות שנגרמות בגלל תהליך הפרבור והמעבר לפאתי הערים הגדולות. המדיניות זוכה להצלחה כי היא מאפשרת להתגבר על הקושי של היעדר שטחים פתוחים מחוץ לערים, צפיפות יתר וחוסר יכולת לטפל במרקמים עירוניים עמוסים וישנים.
איך מבצעים פינוי בינוי?
תהליך הביצוע של פינוי בינוי מחייב את היזם והדיירים לעמוד בסטנדרטים מסוימים שנקבעים על ידי המחוקק ונאכפים על ידי משרד הבינוי והשיכון. בשלב הראשון נדרש היזם לפנות לדיירי בניין מסוים ולהחתים אותם על הסכמה לביצוע הפרויקט. במסגרת ההסכם הזה הוא צריך להבטיח דירה חדשה בשטח זהה, או גדולה יותר מהדירה הקיימת, תוך 3 שנים. כמו כן, היזם מבטיח תשלום של שכר הדירה בזמן הבנייה ותשלום של הארנונה על השטח הישן.
בשלב הבא מתחילה הבנייה בהתאם להיתר שניתן ליזם על ידי העירייה. החזר הוצאות היזם והרווח שלו מותנים בכל פרויקט של פינוי בינוי במכירת הדירות הנוספות ובמחיר שמשקף את ערכם.