מחירי העברה הם אותם מחירים שמוצמדים כתג המחיר לעסקאות בין לאומיות שבין חברות שונות. העניין מסתבך כאשר מדובר בחברות בעלות אינטרסים מעורבבים, כמו למשל בין חברה לחברת בת או לחברות אחרות. מתי זה בכלל משנה ולמה זה כל כך חשוב?
למי רלוונטיים מחירי העברה ומתי?
מחירי העברה רלוונטיים בעיקר כאשר מדובר בעסקאות בין לאומיות. אמנם אין חשש שמדובר בעסקאות מלאכותיות ובטח לא בעסקאות בדויות, אך בסופו של דבר במקרים אלו יש מרחב רב למניפולציות מצד אותן חברות כדי שישלמו כמה שפחות מסים. מחירי העברה של מוצרים מסוימים במקרים אלו לא יהיו תואמים את מחירי השוק וכך למעשה החברה יכולה לשלם מס מופחת, בניגוד לרגולציית מחירי העברה שנהוגה במדינות רבות, כולל ישראל.
היכנסו וצפו! המיסים הגבוהים ביותר בעולם במדינות האלו:
דוגמה לניצול לרעה של מחירי העברה
יש מגוון רחב של דוגמאות שיסבירו כיצד מחירי העברה יכולים להיות מנוצלים לרעה, כלומר כדי לשלם מס מופחת ולרעת מס ההכנסה. מה שיהיה רע למס ההכנסה יהיה טוב כמובן לחברה כאשר היא תימנע מתשלום גבוה, תוך כדי שהיא תפחית את הרווחים שלה במדינות בהם המיסוי גבוה. למשל, חברה שמייצרת מוצר מסוים בישראל ומשווקת אותו בשוק אחר בה המדינה גובה מסים פחותים מישראל, תעדיף להעלות את מחיר המכירה של המוצר בישראל כך שבישראל ה יא תשלם מס על רווחים נמוכים יותר, זאת למרות שהמחיר שבו המוצר נמכר לא הולם את מחיר השוק.
דוגמה לניצול לטובה של מחירי העברה
מחיר העברה יכולים להיות מנוצלים גם לטובה בעיקר ברמה הניהולית. בדיקה של מחירי העברה בהתאם למחיר בשוק יכול לחשוף שולי רווח שגויים, תכנון מס לקוי או מחירים גבוהים/נמוכים מידי ביחס למחיר בשוק. בדיקה מעמיקה של רואה החשבון של החברה יכולים לעלות על הבעייתיות ולתקן אותה.