רוב הניסיונות להציל עודפי מזון ולמנוע השלכה לפח של חומרי גלם, מוצרים או מאכלים טריים ותקינים נעשים על מנת לסייע לאנשים שנמצאים מתחת לקו העוני. עודפי המזון מועברים לארגוני הרווחה ומסייעים גם לגופים שפועלים מטעם המדינה. בעזרת עודפי מזון מן הסוג הזה ניתן להעביר מסר של חשיבות העזרה לזולת ובעיקר למנוע בזבוז של משאבים.
עם זאת, כדאי גם להכיר את היתרונות של הצלת עודפי מזון בהקשר של איכות הסביבה. הצלת העודפים חשובה עבור איכות הסביבה לא פחות מאשר ניסיון לשמור על כדור הארץ מפני זיהום ולכלוך. אם למשל עודפי המזון לא ניצלים בזמן או מועברים למקום שבו ניתן להשתמש בהם, סביר להניח שהם יושלכו לפח. לאחר מכן נספגים אותם חומרים אורגניים באדמה ויוצרים זיהום גדול ולעיתים אפילו בלתי נסבל.
מה מצב עודפי המזון בישראל?
מבחינה סטטיסטית, הנתונים על עודפי מזון בישראל לא רחוקים מאלו שקיימים במדינות מערביות אחרות ברחבי העולם כמו בארצות הברית ובאירופה. כמובן שהאוכלוסייה בישראל קטנה יותר אך האחוזים בין כמות המזון המנוצל לבין העודפים הם אלו שקובעים. אחוזים אלו דומים במדינות המערביות והם מעידים בעיקר על כמות מזון שלא תמיד עולה בקנה אחד עם הצרכים של האוכלוסייה.
הדרך הטובה למנוע הצטברות של עודפי מזון היא להציל אותם בזמן ולאחר מכן להעביר אותם לגופים שמוסמכים לטפל בהם. כך ניתן מצד אחד לסייע לאנשים שזקוקים למזון ונמצאים מתחת לקו העוני, ומצד שני גם לשמור על הסביבה. הצלת עודפי המזון קריטית בכל רחבי הארץ ובעיקר במדינה קטנה כמו ישראל. להצלה הזו יש חשיבות גדולה עבור האזרחים והיא יכולה להיות משמעותית גם למניעת זיהומים ומחלות.