היכרות עם גורמי סיכון של מחלות ממאירות יכולה לעזור להימנע מהם. למרות שלא כל גורמי הסיכון נמצאים תחת שליטה, המדע המודרני עוקב אחריהם באדיקות ומעדכן את הציבור הרחב לגביהם. חשוב לעקוב אחר העדכונים השונים ולהבין בעיקר את המשמעות של גורמי סיכון מסוימים לעומת אחרים. יתרה על כך, היכרות עם גורמי הסיכון מסייעת לגברים ונשים שנמצאים בתוך קבוצת הסיכון עצמה.
כך למשל ניתן להצביע על מספר גורמי סיכון עבור סרטן העור ולהשתמש בהם בשביל לקבל אינדיקציה לשכיחות המחלה. גורם הסיכון העיקרי למחלה היא חשיפה לקרינה על סגולית, כמו לדוגמא זו שמגיעה מהשמש וזו שקיימת בהיקפים גדולים בתוך מתקני שיזוף מלאכותיים. זו הסיבה בגללה ההמלצה הכי חשובה של משרד הבריאות היא למרוח קרם הגנה ולהשתמש בו בשביל לצמצם את סיכויי התחלואה לסרטן העור.
איזה עוד גורמי סיכון קיימים?
חשיפה לקרינה על סגולית היא לא גורם הסיכון היחיד עבור סרטן העור. למרות שזהו גורם סיכון דומיננטי בישראל בגלל ימי השמש הרבים והטמפרטורות הגבוהות, חשוב להביא בחשבון היסטוריה של כוויות שמש, ריבוי שומות ועור בהיר. בעלי עיניים בהירות נמצאים גם הם בקבוצת סיכון מוגברת, יחד עם גברים מעל גיל 40 שמגלים שומה חדשה בגוף או שינויים לא ברורים בשומות קיימות.
כמו כן, גורמי סיכון של סרטן העור כוללים היסטוריה משפחתית של המחלה והיסטוריה אישית מתועדת. מערכת חיסון מוחלשת מעלה את הסיכוי להופעת סרטן העור ויש עדויות לקשר בין גיל מתקדם ומחלות גנטיות מסוימות לבין סרטן העור.
כפי שאפשר להבין, רשימת גורמי הסיכון ממשיכה להתעדכן לפי ממצאים של המדע. הכי חשוב לעבור בדיקה אחת לשנה ולא להזניח את המעקב העצמי.