הגדרת המונח ״עוני״
עוני מוגדר כמצב שבו אדם או קבוצת אנשים נעדרת מקורות מימון חיוניים בכדי ליהנות מרמה מינימלית של חיים ורווחה המקובלים בחברה. במדינות רבות בעולם, ״עני״ נחשב כמי שנופל מסף מסויים שנקבע ע״י שירותי הרווחה.
שיעורי העוני במדינות המפותחות ירדו לאחר המהפיכה התעשייתית. עליה בייצור הפחיתה את מחירי המוצרים לרמה שנעשתה נגישה ליותר אנשים בחברה. השתכללות החקלאות הביאה לתפוקת תוצרת גדולה יותר שהבטיחה מזון ליותר אוכלוסיה בעולם. 95% מהעוני העולמי מרוכז במזרח אסיה, דרום אסיה ובחלק הדרומי של יבשת אפריקה.
מעגל העוני
עוני הוא מעגל שקשה מאוד לפרוץ אותו, ובדרך כלל הוא עובר מדור לדור. ההשלכות הטיפוסיות של עוני הן תופעות כגון התמכרות לאלכוהול וחומרים אסורים, נגישות פחותה להשכלה, תנאי מחיה ירודים העלולים לגרום לעליה ברמות התחלואה.
עוני קיצוני עלול לגרום למתחים בין שכבות החברה, כאשר אחד הגורמים הוא אי השוויון בין עניים למבוססים, המקבל ביטוי חד במרבית תחומי החיים.
לכן באזורים מוכי עוני, יש גם עליה ברמות הפשיעה.
מלחמה עולמית בעוני
הבנק העולמי הציב לעצמו מטרה מאתגרת למגר את העוני עד 2030. על מנת להשיג מטרה זו, קהילות בעולם חייבות לשתף פעולה כדי ליישם אסטרטגיות לשיפור איכות המחיה של עניי העולם. אחדים מהדברים שיש לקחת בחשבון בהקשר זה הינם: חפירת בארות מים שיבטיחו גישה למי שתיה נקיים, הכשרת חקלאים והדרכתם להפקת תוצרת חקלאית גדולה יותר, הקמת בתי מחסה לעניים והקמת מוסדות חינוך ובריאות שישרתו אוכלוסיות עניות בחברה.
מדידת העוני
פער העוני הוא הגרעון הממוצע של כלל האוכלוסיה, ממה שמכונה ״קו העוני״. מדד זה משמש כדי לשקף את חומרת העוני ומימדיו. קו העוני המקובל כדי למדוד את הפער הזה הוא סכום כסף מסויים שניתן להשיגו במדינות הסובלות מעוני, בשילוב יוקר המחיה המקובל במדינות המפותחות.